Skip to content
Zorg Space Open the app

Dutch grammar

The double infinitive: should have reported

De dubbele infinitief: had moeten melden

B2 · Upper intermediate Verbs and time Questions 10

The rule

Put a modal verb or laten into the perfect and you get not a participle but two infinitives at the end: ik had het moeten melden; wij hebben de lift laten repareren. The auxiliary is always hebben. This is the sound of hindsight — had moeten, had kunnen — and of having something done rather than doing it. Zitten/staan/blijven + te follow the same pattern: ze heeft de hele middag zitten wachten.

Pattern

HEBBEN/HAD + … + INFINITIEF + INFINITIEF

Examples

  1. De bijwerking had eerder gemeld moeten worden.

    Hindsight, in the passive.

  2. Wij hebben de alarmknop dezelfde dag laten vervangen.

    Having it done: laten + infinitive.

  3. Ik had die vraag niet alleen hoeven beantwoorden.

    Hoeven in the perfect.

  4. De familie heeft twee uur zitten wachten op de uitslag.

    Zitten te wachten → hebben zitten wachten.

Common mistakes

  • Wrong: Ik heb het gisteren gemoeten melden.

    Right: Ik heb het gisteren moeten melden.

    No participle of the modal: two infinitives.

  • Wrong: Wij zijn de lift laten repareren.

    Right: Wij hebben de lift laten repareren.

    The double infinitive takes hebben.

Practice questions

Try each one yourself first, then open “Show answer” for the solution and the reason.

  1. 1Fill in the gap.

    Fill in the correct form.

    Ik heb u gisteren helaas niet _____ bereiken.

    1. kunnen
    2. gekund te
    3. kon
    4. gekund
    Show answer

    Answer: A Ik heb u gisteren helaas niet kunnen bereiken.

    Modal + verb in the perfect: two infinitives.

  2. 2Fill in the gap.

    Fill in the correct form.

    Zij heeft de uitslag nog niet _____ inzien.

    1. mocht
    2. mag
    3. mogen
    4. gemogen
    Show answer

    Answer: C Zij heeft de uitslag nog niet mogen inzien.

    Heeft … mogen inzien, not gemogen.

  3. 3Fill in the gap.

    Fill in the correct form.

    Wij hebben het bed door de technische dienst _____ vervangen.

    1. laten
    2. gelaten
    3. te laten
    4. liet
    Show answer

    Answer: A Wij hebben het bed door de technische dienst laten vervangen.

    Laten follows the same rule: hebben laten vervangen.

  4. 4Fill in the gap.

    Fill in the correct form.

    Hij had die vraag eerder aan de arts _____ stellen.

    1. moeten
    2. moest
    3. gemoest
    4. gemoeten
    Show answer

    Answer: A Hij had die vraag eerder aan de arts moeten stellen.

    Had moeten stellen: reproach in two infinitives.

  5. 5Choose the correct sentence.

    1. Ik heb de familie gisteren nog gewild bellen.
    2. Ik heb de familie gisteren nog willen bellen.
    3. Ik heb de familie gisteren nog willen gebeld.
    4. Ik heb gisteren de familie bellen nog willen.
    Show answer

    Answer: B Ik heb de familie gisteren nog willen bellen.

    Willen bellen, both whole, in that order at the end.

  6. 6This sentence is wrong. Choose the fix.

    This sentence is wrong. Choose the correct one.

    De cliënt heeft niet naar de dagbesteding gekund gaan.

    1. De cliënt heeft niet gekund naar de dagbesteding gaan.
    2. De cliënt heeft niet naar de dagbesteding kunnen gaan.
    3. De cliënt heeft niet naar de dagbesteding gaan kunnen.
    4. De cliënt kunnen niet naar de dagbesteding gaan.
    Show answer

    Answer: B De cliënt heeft niet naar de dagbesteding kunnen gaan.

    No participle: kunnen gaan, modal first.

  7. 7Fill in the gap.

    Fill in the correct form.

    De arts zegt dat hij de uitslag nog niet heeft _____ beoordelen.

    1. kunnen
    2. gekund
    3. kan
    4. kon
    Show answer

    Answer: A De arts zegt dat hij de uitslag nog niet heeft kunnen beoordelen.

    In the subordinate clause too it stays two infinitives.

  8. 8Choose the correct sentence.

    Which sentence means the same?

    Het lukte mij niet om eerder te komen.

    1. Ik heb niet eerder komen kunnen.
    2. Ik ben niet eerder gekomen kunnen.
    3. Ik heb niet eerder kunnen komen.
    4. Ik heb niet eerder gekund komen.
    Show answer

    Answer: C Ik heb niet eerder kunnen komen.

    Niet lukken = niet hebben kunnen.

  9. 9Fill in the gap.

    Fill in the correct form.

    De bewoner heeft zich door de kapper _____ knippen.

    1. geliet
    2. laten
    3. gelaten
    4. laat
    Show answer

    Answer: B De bewoner heeft zich door de kapper laten knippen.

    Zich laten knippen: laten stays whole in the perfect.

  10. 10Choose the correct sentence.

    What does this sentence mean?

    Wij hebben de leverancier laten weten dat de bestelling anders moet.

    1. Wij hebben het de leverancier meegedeeld.
    2. De leverancier heeft ons iets laten weten.
    3. De leverancier wist het al voordat wij iets zeiden.
    4. Wij wilden het de leverancier nog niet vertellen.
    Show answer

    Answer: A Wij hebben het de leverancier meegedeeld.

    Iemand iets laten weten = to inform him of it.

Practise this lesson in Zorg Space

In the app every rule becomes interactive practice: instant correction, reviews at the moment you are about to forget, and progress you can see from level to level — free.

Start for free